Steven Scott wins art commission for Frederiksberg Courthouse, Denmark

Monday, February 13, 2012

English artist Steven Scott has been commissioned by the Danish Ministry of Climate, Energy and Building to create a large public artwork for the newFrederiksberg Courthouse, designed by Danish architect 3XN. Powered by rooftop solar panels, the light artwork known as Tree will be an integral part of the architecture and extend the full height of the 20m, five-storey atrium.

As suggested by the title of the piece, the artwork is inspired by Scott's concern for nature. Comprising 40 backlit panels, each a metre square, the work will rise up from the ground floor of the narrow atrium as the panels spread out towards the skylight at the top, suggesting the shape of a tree. Each of the panels will be lit by colour-changing LEDs producing a diffuse glow around the edges and dissected by vertical lines of light at the centre. 

The artwork is being funded by the Danish Ministry of Climate, Energy and Building. The courthouse is due to open in September 2012 when it will function as both a workplace and a court of law.